Vorige Concerten

2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002


Sjeskes halen alles van Sta
l

Zaterdag 19 januari 2008 vond in een volle Stoelemat het 7e Vastenavendconcert van de Sjefkes plaats. Een concert dat ditmaal nog meer in het teken van Vastenavend stond dan in voorgaande jaren. Een gevarieerd programma met veel vrolijke licht verteerbare nummers. Dit, gecombineerd met vocale solisten, speciaal geschreven arrangementen en een flinke portie Vastenavendmuziek zorgden voor een avond met veel hoogtepunten.


Dirigent Jacco Nefs


Spreekstalmeester Gerlof Jorritsma

Spreekstalmeester Gerlof Jorritsma, kondigde op humoristische en cabareteske wijze de nummers aan. Door zijn ludieke teksten, met verwijzingen naar bekende Bergenaren en de Bergse historie, wist hij de zaal snel op zijn hand te krijgen. Het ABG TV-team zorgde voor een professionele weergave van het concert op een groot scherm in de zaal.

Het programma werd geopend met “Merck toch dat er niks boven Berrege gaat”, een vastenavondkraker, dat als openingsnummer werd gebracht. Het stuk begint met het Bergse volkslied Merck toch hoe Sterck en gaat daarna over in de melodie van D’r gaat niks boven Berrege.


Het nummer werd gevolgd door de Ouverture Les Saltimbanques, een opgewekt, vrolijk klassiek stuk over het circus en haar rare capriolen, gevolgd door Le carnaval de Venice. Hierbij werd de muziek verrassend opgetrokken door een spetterende trompetsectie van de Sjefkes.


Prins Nilles III en zijn gevolg namen de zaal vlak voor de pauze geheel over.
D’n ’Oògheid overhandigde, namens de Lions Club Bergen op Zoom e.o., een cheque van € 11.111,-- aan Jan Daamen, vertegenwoordiger van het KWF Nederland. Daarna nam hij van dirigent Jacco Nefs het dirigeerstokje over en dirigeerde op grootse wijze het 60-koppige orkest naar de mooiste uitvoering in Berrege van het “Nieuwe Liedje”.


Een absoluut hoogtepunt was het bekende Brabant van Guus Meeuwis. Het werd ingeleid door een mooie tuba-solo van Kees Timmermans, die daarna het nummer op fraaie vocale wijze vertolkte en de zaal op spreekwoordelijke wijze plat kreeg. De tekst was met respect bewerkt door Gerlof Jorritsma met een aantal subtiele wijzingen ten opzichte van de oorspronkelijke versie, die vooral het West-Brabantse in beeld brachten.

Na de pauze ging het concert in up tempo en up sfeer verder, in het bijzonder tijdens de Bergse vertolking van Rule Brittania door de legendarische Diva Paulina Ceneri di Montagna, oftewel Paul Asselbergs. Dit nummer met nieuwe coupletten op de oude vertrouwde melodie van “Vastenavend, bij ons in ‘t Krabbegat; Zo’ne goeie n’ebbe wij nog nooit nie g’ad” was een van de krakers van het concert.

Op Valencia volgde een schitterende Vastenavendmedley, gebaseerd op de CD “Ontmaskerd”, die vorig jaar in Bergen is uitgegeven. Vastenavendnummers van voor en rond het begin van W.O.II, waarvan de muziek oorspronkelijk voor het grootste deel uit de Jordaan stamt. Een voorbeeld is de melodie: “Daar in die heerlijke Jordaan”, dat in Berrege beter bekend is als “Steketee”. Prachtige oude sfeerbeelden op plasmaschermen ondersteunden de uitvoering.

Tijdens de “Samba for Flutes” liet de fluitsectie van de Sjefkes een staaltje van haar kunnen zien, waarna een ander muziekaal vrolijk hoogtepunt volgde; ’t Samme wir ’n cirrekus worre, bekende Vastenavendnummers met een Braziliaans Carnaval tintje.

De uitsmijter “Dweil O’Bade” ( op de melodie van Viva Colonia) werd gebracht door Gerlof Jorritsma, ditmaal optredend als folk-rockzanger op elektrische gitaar. Met de door hemzelf geschreven tekst en een stevige muzikale vertolking zette hij met de Sjefkes de Stoelemat op z’n kop. De zaal ging staan en riep om meer, waarna het refrein:


Daddis unne Dweil, een steengoeie
IJ kan mijn altijd boeie
Z’n gereike bekijke, dan schiet ik in de lach
En agge ’t nog nie wis ij is de vastenavondkracht


nog een aantal malen door de tempel van de vastenavond denderde en de avond uiteindelijk besloten werd met het bekende: D’r ga niks bove Berrege

Tijdens de pauze en na de voorstelling bliezen de dweilbands “Pa ken ut Ok nog”, “La belle Jans” ,”Wamottervankomme”, “Ge wit ut maar nooit” en “Niet te Vermei(d)e” een stevige noot mee en hielden de sfeer er goed in.

Mede dank zij ruim 80 sponsoren is het concert ook een financieel succes geworden.
Volgens de Lions Club zal , als alle kosten in beeld zijn, worden bekeken of de € 11.111,11 het eind bedrag is of dat er een hoger bedrag uitgekeerd kan worden aan het KWF .


Hans Aalders