Vorige Concerten

2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002


Spetterend 11e Vastenavondconcert van de Sjefkes

Zaterdag 4 februari gaven de Sjefkes voor een volle Stoelemat een kleurrijk en spetterend muziekspektakel weg. Aangevuld met solisten, optredens van Toeteroet en 35 jonge muzikanten van het Klein Orkest, mag dit optreden worden beschouwd als een van de beste concerten van de afgelopen jaren. De enthousiaste dirigent Ton van Grevenbroek leidde zijn orkest met vaste hand tot een verfrissend, dynamisch en muzikaal hoogstaand niveau.

Spreekstalmeesters Gerlof Jorritsma en Henk Witjes waren blijkbaar te laat om de zaal officieel toe te spreken.

De wel aanwezige en verbaasde conciërges van de Stoelemat, Sjarrel en Kees, vroegen zich af waarom de zaal zo vol was en trachtten de bezoekers en orkest buiten te krijgen. Toen dit niet lukte besloten ze de presentatie op zich te nemen.

Ruim 1500 bezoekers!

Al bij de eerste klanken van Merck toch dat er niets boven Berrege gaat, werd de toon gezet en ging het programma in rap tempo verder.

Dweilband Toeteroet was omgevormd tot het Deetmannenkoor uit Il Travatore en wist een fraai klinkend zangnummer op de planken te zetten.

Het volgende optreden van soliste Carmen Jacobs met Tango Esplendido was een happening op zich.

De sprankelende klanken die zij uit haar bijzonder exclusieve elektrische viool wist te toveren imponeerden de toehoorders. Een muzikaal hoogtepunt van de avond, evenals het na de pauze door haar gespeelde stuk ‘Eerste Fiejool’.

De Lions Club kon dit jaar, mede dankzij vele grote en kleine sponsoren, een bedrag van € 20.000 aan KWF Kankerbestrijding overhandigen.

Prins Nilles nam de zware cheque graag over uit handen van Martien Franken, de voorzitter van de organiserende Lions commissie

om deze vervolgens te overhandigen aan de Algemeen Directeur van het KWF, Michel Rudolphie, die speciaal voor deze gelegenheid, sneeuw en ijs trotserende, uit Amsterdam was gekomen.

Omdat het concert voor de laatste keer door de Lions werd georganiseerd, ontving iedere bezoeker, inclusief Prins Nilles, een herinneringspin. De Sjefkes zetten de concert-traditie zelfstandig voort, terwijl de Lions zich na 11 jaar op andere fundraising-activiteiten beraden. Na het intermezzo van de cheques en dankbetuigingen nam Prins Nilles de dirigeerstok over van de dirigent en liet zowel Groot als Klein orkest, gezamenlijk 100 muzikanten, het Nuuwe Liedje spelen. Een grootse vertolking.

Na Boerenol serie 1, het lichtvoetige Theme Benny Hill en Non non rien a change door het Klein Orkest, volgde het nostalgische ‘Brabant’, gezongen door Kees Timmermans samen met de 12 jarige Myrna Rockx van het Klein orkest, een warm en vertederend zangduo.

Na de pauze speelden de Sjefkes in rap tempo de Sabeldans, Twee ouwe gebouwe en Radio Tour de France.

Spreekstalmeesters Gerlof en Henk bleken inmiddels te zijn gearriveerd en zongen gezamenlijk een door hen geschreven Al Elluf Jaren, een terugblik op de perfecte samenwerking tussen Harmonie Kolpingszonen en de Lions.

Kijk ons met z’n allen hier weer leutig bij mekaar
t ’Is een jubileum want ‘t is nou voor het ellufde jaar
Ik wit nie of ge’t deur eb maar dit heel bijzonder feest
Was er zonder Harmonie en Leeuwen nooit geweest.

Refrein
De Lions, de Sjkefkens, de Lions, Al die jaren waren zij d’r voor mekaar
De Lions, de Sjefkes, de Lions, Stik bedankt voor al die elluf jaar.

Vervolgens nam Toeteroet het podium in en speelde samen met de Sjefkes een schitterend arrangement, waarin een medley van de eigen gemaakte topnummers van deze illustere dweilband was verwerkt. De formule geeft volgens insiders de richting aan voor de toekomst. Welk gezelschap volgend jaar wordt uitgenodigd blijft nog een verrassing.

Een terugblik naar de voorgaande concerten betrof Alle 11 Goed Fout, een op de Sjefkes CD uitgebracht nummer. Een potpourri van 11 vastenavond nummers van buiten Bergen op Zoom, die daarom des te humoristischer door de Sjefkes werden vertolkt.

De avond werd afgesloten door het virtuoze rockgitaarduo Gerlof en Suus, aangevuld met Kees Timmermans onder krachtige begeleiding door de Sjefkes in Mè M’n Bulle van de Zolder ( Oerend árd), een ode aan de Bergse Vastenavond.

Ik zag oe daarnet
Lekker dweilen in de Dubbelstraat
En ik zag haar daarnet
Hier een rondje maken in de Stoelemat

Vanaf de Havenstraat naar de Grote Markt
Of langs de Moergreb over de Weverskat
Memme bullen van de zolder en
In ’t maske en gordijn over straat.

Mar wa’k nou doe, ‘k zijn nog niet moe
Me dweile tot de kraai aan toe

Het afsluitende Merck toch dat er niks boven Berrege gaat werd, na de inleiding door de Sjefkes, naadloos overgenomen door Toeteroet, dat samen met La Belle Jans en Pa ken’t Ok Nog, de afterparty inzette; een party die tot in de vroege uurtjes duurde.


Hans Aalders Foto’s: Raymond Koek, Hans Aalders