Vorige Concerten

2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002


Swingend Vastenavondconcert van de Sjefkes

Zaterdag 19 februari 2011 deden de Sjefkes in een volle Stoelemat hun naam alle eer aan. Volgens vele bezoekers speelde hier een ORKEST met hoofdletters. Er werd een zeer gevarieerd programma gebracht met een vederlichte knipoog naar klassieke muziek. De musici speelden energiek, verfrissend en sterk, waarbij de overgang tussen de muziekstukken feilloos doorliep. Dirigent Ton van Grevenbroek had de Sjefkes uitstekend “onder het stokje”. Een avond met vele hoogtepunten en ludieke acts voor de vele muziekliefhebbers en vastenavondvierders.

Om exact 20.11 werd de avond geopend door, ditmaal niet spreekstalmeester Gerlof, maar door Con de conciërge van de Stoelemat.

Gerlof was door de organisatie vastgekluisterd in de coulissen omdat er vorig jaar klachten waren geweest van “Ken Dut Nog Trug” over zijn langdradigheid. Con beloofde de aankondigingen kort te houden, omdat iedereen toch wel wist hoe het zat. Alles moest wat sneller, ook de muziek. Duidelijk?….Ou doe!

Na de opwarmer “Merk toch dat er niks boven Bergen gaat”, volgde op het grote scherm een fraaie film van het ABG TV team van Maarten v.d. Boom; walsende paren op een verstilde en sfeervolle achtergrond van de Grote Markt en het Markiezenhof.

De Sjefkes brachten hierbij een vlekkeloos vertolkte Kaiser Waltz, gevolgd door een Opera Medley met de Barbier van Sevilla en de Parelvissers, Krabbegatse Brouwsels en Klesmer Karnival.

Vervolgens kondigde Con de conciërge het bezoek van Prins Nilles III aan met het verzoek het nieuwe liedje op 78 toeren te spelen!

Voordat het zover was mocht de Prins aan de vertegenwoordigers van KWF Kankerbestrijding een cheque van € 11.111 overhandigen. Een bedrag dat mede dankzij meer dan 70 sponsoren en concertbezoekers kon worden bijeengebracht. Zelf kreeg hij van Martien Franken, namens de Lionsclub Bergen op Zoom eo, de nieuwe Sjefkes CD Kunde oe Pertijke.

Met veel plezier ontving d’n Oog’eid het stokje uit de handen van Ton van Grevenbroek en dirigeerde hij het orkest enthousiast naar een spetterende vertolking van ‘t Nuuwe Liedje.

Zes x 11 liedjes, op de melodie van ‘toch ben ik blij dat ik je niet vergeten ben’ was het laatste nummer voor de pauze. Vocalist Kees Timmermans bracht de originele tekst van Sjaak Timmermans met warme stem ten gehore, gevolgd door een groot applaus van het publiek.

Refrein
We zijn zo blij da we ze nie vergete zijn
zes keer elluf liedjes in refrein
Meddal die liedjes in ons leve
Zijn we altijd jong gebleven
Dus zijn we blij dat we ze nie vergete zijn


1946
Wel potverdrie nou motte zien ZITTE DE BOERE OP ‘N SLEE
As 't nou mar sneeuwe blef, o-jee
Mar me n'ebbe toch gin kou want me glije voor de leut
Recht naar gròòte kruike vol mé neut

Refrein

1956
Ei motte zien DÈÈR KOM den dieje van STEKETEE WEER AAN
‘t is verbooje stil te blijve staan
En sloeg de gij nog nooit wa d'over, nou, dan edd'ok niks gemist
En dan zijd’al ellef keer van uis gewist

Na de pauze bleek spreekstalmeester zich te hebben bevrijd van zijn boeien en bedankte op gepaste wijze de sponsoren, de organistoren de Lions Club Bergen op Zoom, dirigent Ton van Grevenbroek, de Harmonie en vele anderen voor hun bijdrage om het Vastenavond weer tot een succes te maken.Met jeugdig plezier nam het zogenaamde “Klein Orkest” onder leiding van Anki Loos het podium over en speelde vervolgens Over en Out, Hockey Cockey, Smoke on the water (met bijpassende rookwolken) en Da d’ouw d’oe jong.

Hockey Cockey werd geaccentueerd door een dansact van jonge orkestleden.

Na het publiek te hebben laten horen waar het sprankelende 40 leden tellende jeugdorkest in staat is, kreeg het Groot Orkest tijdens een intermezzo-act de tijd om hun instrumenten weer op te pakken.

Miss Piggy wist de zaal met een leutig Manama tijdelijk onder controle te houden, waarna de Sjefkes weer voluit een enthousiaste 10 jaar Leut Medley speelden.
Omdat de spreekstalmeester blijkbaar weer achter de coulissen was verdwenen kondigde Con op eigen wijze het optreden aan van een Amerikaanse Top saxofonist, die vervolgens swingend het podium opkwam. Ze speelde op virtuoze wijze op haar prachtige Bariton Saxofoon Bass in the Ballroom. De volle tonen van de sax vulden de zaal en de vertolking mag als een hoogtepunt van de avond worden beschouwd.


De voortreffelijke soliste bleek Anki Loos te zijn!

Voor vele bezoekers volgde nu een verrassing; het optreden van Jan Jimkes, Stan Stolwerk en Andre Wils van de fameuze Crabtown Three en Willem van Wunnik van het Safarikwartet met Krabbegatje...Oudoe!.

De begeleidende tekst op het scherm was voor vele bezoekers overbodig, want zij wisten de nostalgische liedjes uit het hoofd en uit volle borst mee te zingen.

Voor de uitvoering van Radetzky Mars was aan de Sjefkes het strijkkwartet Bettieaggemaai toegevoegd. Op het ritme van de mars werden de rode zakdoeken met echte strijkijzers dynamisch gestreken.
De swingende Wereld Carnavals Medley ( Nie van ‘ier) liet horen dat de Sjefkes deze avond topkwaliteit in huis hebben.

Hoewel spreekstalmeester Gerlof Jorritsma het deze avond niet was toegestaan te spreken, mocht hij de avond wel afsluiten met het door hemzelf geschreven liedje ‘k zijn Bergenaar, gezongen op de melodie van Griechischen Wein. Vrolijk en melancholiek tegelijk.

Het was al laat toen ik deur de Dubbelstaat op 'uis aan ging
En er bij tante Door nog licht en leut deur de ramen scheen
Ik doch meteen
Voor da’k versteen
Neem ik er nog een

D’r stond nog één dweil in ‘t gordijn en maske bij het raam.
Weemoedig deunde hij ’t liedje van verleje jaar.
Hij zag mijn staan
En keek mijn aan
En zong tegen mijn

Refrein
‘k Zijn Bergenèèr, en mè de Vastenavond
Zijn ik elk jaar, ier waar de leut vandaan komt
Onder mekaar, mè jou en mijn … en ok zij
Horen d’r bij.

Waar ik ok sta, of woon of vaar of fiets,
’t Is elk jaar weer raar, da’k m’n eigen ier weer terug zie
’t Is wonderbaar, da wa d'ik voel voor deze stad.
M’n Krabbegat


De Sjefkes namen afscheid met een uitsmijter, een deel van het openingsnummer, waarin het onvermoeide enthousiasme doorklonk. “Want er gaat niks bove Berrege
Niet voor niets werd door vele bezoekers gemeld dat zij dit de beste Vastenavonduitvoering tot nu toe vonden. Kwalitatief hoogstaand en uitstekend afgestemd op Vastenavond.
Onder het hooggeëerd publiek bevond zich een delegatie van B&W , met name burgemeester Han Polman en wethouder Maarten van Ekelen en een delegatie van het hoofdbestuur van Lions District 110CW.

De geluidkwaliteit in de zaal was prima in orde. ABG TV wist onder leiding van Maarten v.d. Boom via een groot scherm en meerdere camera’s, het publiek nauw bij de muzikanten te betrekken. De komende weken zal ABG TV fragmenten van het concert uitzenden.

De organisatoren, Lions Club Bergen op Zoom en Harmonie Kolping’s Zonen, kunnen terug zien op een geslaagd evenement.


De nieuwe Sjefkes CD was zaterdag 19 februari te koop bij het ‘verkooppunt’ aan het Gouvernementsplein. De opbrengst is bestemd voor de organisatie van de Nationale Doofblindendag , 21 mei a.s. te Bergen op Zoom.

De CD is de komende periode te koop is bij de volgende verkooppunten:
Free Recordshop, Bob Dietvorst, Boekhandel v/d Kreek, Krijnen, Den Boer Schoenmode, Don Camillo Bar, Primera, Tabacstore, Read Shop, De Waterput. Rookshop de Schelde, M.C.D, Tandarts Schäffer , Atelier 13. Lievensberg, Moermont.


Hans Aalders