Vorige Concerten

2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002


De Sjefkes houden zich jong

De Sjefkes waren afgelopen zaterdagavond in goede vorm en speelden soepel en feilloos als een goed geoliede muziekmachine. In de Stoelemat kon het publiek genieten van een keur van enthousiast gebrachte en sfeervolle muziekstukken met een meer dan vette knipoog naar de Vastenavond. Er waren leuke acts ingebouwd, waarvan sommige met interactie van het publiek. Dirigent Ton van Grevenbroek was in zijn element en leidde de Sjefkes met vaste hand. Het Klein Orkest o.l.v. Ankie Loos speelde de sterretjes van de hemel en spreekstalmeester Gerlof Jorritsma toonde zich een meester in het bespelen van het publiek.

Het openingsnummer ‘Merck toch dat er niks bove Berrege gaat’ gaf het publiek het gevoel weer ‘thuis’ te zijn en ook de daarop volgende Vastenavend Ontmaskerd Medley werd spetterend en dynamisch uitgevoerd.

De vertolking van De Barbier van Sevilla was een lust om te horen en te zien, want voor het orkest was een ludieke kapsalon opgesteld, waar op de maat van de muziek diverse dames en heren werden geknipt en geschoren. Het gerucht gaat dat er slagroom i.p.v. scheerschuim werd gebruikt.

Ook de daaropvolgende muziekstukken Rule the Crabbfish-town en Vooruit Mina werden met veel verve gebracht.

Halverwege de eerste helft werd Hoogheid Prins Nilles III door de Sjefkes en het publiek verwelkomd onder het zingen van de Entrada. Ook dit jaar werd de Prins de eer gegund de cheque met de opbrengst van het concert aan vertegenwoordigers van KWF Kankerbestrijding te overhandigen. Dankzij de bijdragen van ruim 70 sponsors en de verkoop van toegangskaarten kon een bedrag van €11.111,-- ter beschikking worden gesteld.

Prins Nilles nam graag het stokje van de dirigent over en dirigeerde de Sjefkes naar een grootse vertolking van Het Nieuwe Liedje. Het ging zo soepel dat hij het refrein met plezier nog een keer liet herhalen.

Omdat de Sjefkes eind 2010 een nieuwe CD uitbrengen ontving de Prins uit de handen van Gerlof Jorritsma een reusachtige CeeDee.

Ter afsluiting van het eerste deel werd My favourite things uit The Sound of Music gespeeld. Het thema was ‘lekker eten’, met teksten van Sjaak Timmermans. Spreekstalmeester Gerlof vond in de zaal enkele gourmets, leden van Hortus Musicus Religiosus, en ontfutselde hen wat recepten. De recepten werden uit volle borst ‘voorgezongen’.

Vier uur gesudderde kurrie van lamme
Aas mè rezijne, geròòkt spek en zwamme
Zelf de Paté gemakt mè braam gelei
Da zal 'r zeker wel in gaan bij mij(n)

Stamppot van ròòje kòòl, appels mè bloedworst
Witlof mè d'am en kaas, rosbief mè kruidkorst
Slastamp mè spek mè d'n scheutje n'azijn
Da zal 'r zeker wel in gaan bij mijn

Boursin deur de spruitjes, filee van de Oss'haas
Zuurkool mè kerrie, sjowarma en ròòmkaas
Chilie kon karne gesudderd in wijn
Da zal 'r zeker wel in gaan bij mijn

Knappereg spek mè zwoerd goed uitgebakke
Worst van de Weduwe dròòg uitgezakke
Vorst'lekke balle mè look en kemijn
Da zal 'r nou weer wel in gaan bij mijn

Na de pauze traden de jonge musici van het Klein Orkest op. In dit orkest wordt talent gekweekt en gekoesterd voor het Groot Orkest van de Sjefkes. De meisjes en jongens, variërend in leeftijd van 9–15, jaar, speelden op voortreffelijke wijze de Mars uit Aida, het Carnaval Festival en Funky Town. Onder de bezielende leiding van dirigente Ankie Loos worden de Sjefkes jong gehouden.

Vervolgens kwam, tot grote hilariteit van het publiek, uit een zijdeur het 70 man/vrouw sterke orkest in polonaise binnenlopen. De leden waren ditmaal gekleed in voor Bergse begrippen geheel foute Vastenavond kledij. Korte broeken en glitter en glamour i.p.v. de boerenkiel. Dit ter ondersteuning van de vertolking van de Alle 11 Goed Fout Medley. Op het podium ging het, tijdens de uitvoering van de medley, dan ook vaak prachtig goed fout.

Tenslotte werden nog met verve de Walz uit Batman, Wereldcarnaval, Colonel Bogey en 10 jaar leut Medley gespeeld.

Als uitsmijter van het concert speelden de tot rocker omgeklede Gerlof Jorritsma, sologitarist Harald Heijnen en zanger Sjefke Kees Timmermans Mè me bulle van de zolder op de melodie van Oerend Hard. De teksten van Gerlof waren recht uit het hart van de Bergse Vastenavond geschreven.

’t Was effe wachten, maar ’t is weer zo wijd
Me zitten middenin de Vastenavondtijd
Memme bullen van de zolder en
In ’t maske en gordijn over straat.

Refrein:
Dan kom ik oe, oehoe oehoe
Oe van eiges tegen hier of daar
Dan kom ik oe, oehoe oehoe
Oe van eiges tegen hier of daar.

Vanaf de Havenstraat naar de Grote Markt
Of langs de Moeregreb over de Weverskat
Memme bullen van de zolder en
In ’t maske en gordijn over straat.

Van de Ponderoos gaan ‘k misschient wel naar de Draak
Naar ’t Slik, Die Twee en dan misschient wel naar de Saeck
Memme bullen van de zolder en
In ’t maske en gordijn over straat.

Als toegift speelden de Sjefkes het met volle borst meegezongen klassieke openingsnummer.

De dweilband Pa ken ut Ok Nog speelde tijdens de pauze. Na het concert hield La Belle Jans de sfeer er nog geruime tijd in.

Het programma was naar de mening van vele aanwezigen uitstekend afgestemd op Vastenavond, waarbij de klassieke, musical en jazz elementen nog steeds nadrukkelijk aanwezig waren. Er waren 1400 tot 1500 bezoekers.

Kortom, een echt Vastenavondconcert met bijzonder hoge muzikale kwaliteiten onder de bezielende leiding van de charismatische dirigent Ton van Grevenbroek; een pracht resultaat voor alle betrokkenen.

ABG TV zorgde voor een uitstekende registratie van beelden met projectie van teksten op een groot scherm in de zaal. Gedurende de Vastenavond zijn fragmenten van de opnamen te zien op vastenavend.tv

De nieuw Sjefkes CD kan tot Aswoensdag (17 februari) bij voorinschrijving worden besteld via info@kolpingszonen.nl of bergenopzoom@lions.nl à € 11,--.

Hans Aalders
31 januari 2010